Najczęściej kupowane

Aktualnie brak

Rokitnik zwyczajny Hippophae rhamnoides

Rokitnik zwyczajny  Hippophae rhamnoides

Nazywany bywa także rosyjskim ananasem. Występuje w Europie i Azji, aż po Chiny, głównie wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce naturalne jego stanowiska znajdują się tylko nad wybrzeżem Bałtyku.

Więcej szczegółów


0,00 zł brutto


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

Rokitnik zwyczajny

Hippophae rhamnoides

 


Nazywany bywa także rosyjskim ananasem. Występuje

w Europie i Azji, aż po Chiny, głównie wzdłuż wybrzeży morskich.

W Polsce naturalne jego stanowiska znajdują się tylko nad

wybrzeżem Bałtyku. Często sadzony, jako roślina ozdobna

oraz w celu umocnienia skarp.

 


Rokitnik jest niewymagającym, dekoracyjnym krzewem lub

niskim drzewkiem. Przetrwa na suchych, podmokłych,

kamienistych i nawet zasolonych glebach, nad morzem i przy

drodze. Rośnie powoli, osiąga wysokość od 3 do 6 metrów.

 


Efektownie prezentuje się w naturalnych partiach ogrodu.

Kwiaty ma niewidoczne, ale żeńskie rośliny zapylone przez

męskie zachwycają gronami pomarańczowych, jadalnych,

pełnych witamin jagód, które wiszą przez całą zimę

i są przysmakiem dla ptaków.

 


Urodę rokitnika podkreślają zimowe owoce lub jesienne

ubarwienie krzewów o purpurowych liściach, które komponują

się kolorystycznie w przeróżnych kompozycjach.

 

 

Jest szeroko stosowany do zadrzewienia gleb suchych,

 piaszczystych, hałd i innych nieużytków poprzemysłowych.

Wspaniale nadaje się na kolorowe żywopłoty

obronne - naturalne albo strzyżone.

 


Oprócz walorów ozdobnych, rokitnik ma również niezwykłe

wartości lecznicze. Lecznicze zastosowanie rokitnika ma długie

tradycje. Wodne wyciągi z owoców i liści rokitnika były szeroko

stosowane w medycynie starożytnej do leczenia chronicznych

chorób żołądka, w kroplach na serce, schorzeniach wątroby, dróg

oddechowych, w gośćcu oraz najczęściej przy ropnych

porażeniach skóry.

 


Dzisiaj olej rokitnikowy - produkowany w wielu krajach -

stosowany jest w medycynie współczesnej do leczenia oparzeń,

odmrożeń, odleżyn, gruźlicy skóry, egzemy oraz uszkodzeń skóry

i błon śluzowych przez promieniowanie radioaktywne.

 


Młode pędy rokitnika są zakończone ostrymi cierniami. Kora

na pniu i gałęziach jest podłużnie pękająca, zwykle

ciemnobrunatna w różnych odcieniach. Ma niezwykle

ozdobne, długie, srebrzyste listki.

 


W kosmetyce rokitnik również znalazł uzasadnione

zastosowanie. Jego składniki wykorzystuje się w pielęgnacji

cery zniszczonej, przesuszonej, łuszczącej się, ze

zmarszczkami, wymagającej regeneracji, podrażnionej np.

opalaniem, jak również cery naczyńkowej i z trądzikiem

różowatym. Jest on zaliczany do składników

przeciwzmarszczkowych, często stosowanych

w produktach dla cer dojrzałych.

 


Surowcem wykorzystywanym w celach leczniczych są

przedewszystkim owoce, to prawdziwe bogactwo witamin

i mikroelementów. Wśród nich są witaminy z grupy B,

witamina E, F, K, P, kwas foliowy, karotenoidy, czyli

prowitamina A, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, sterydy,

cukry, kwasy organiczne, oraz makro i mikroelementy takie

jak żelazo, bor, mangan i inne. Przetwory z rokitnika są bardzo

dobrym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C. Stosuje się je

w profilaktyce i leczeniu infekcji bakteryjnych i wirusowych,

stanów zapalnych, osłabieniach, odporności i biegunkach. Olej

z owoców rokitnika goi oparzenia, odleżyny, leczy stany

zapalne narządów rodnych oraz uszkodzenia i choroby skóry.

 


Z owoców można wytwarzać dżemy, soki, przeciery.

Zawiera dużo pektyn, powodujących żelowanie przetworów.

 

Ciekawostka: podczas gotowania witamina C nie ulega

rozkładowi, gdyż rokitnik nie posiada enzymu -

askorbinazy - rozkładającego tę witaminę.


Uwaga: Z uwagi, że do owocowania potrzebny jest męski

i żeński osobnik proszę o wskazanie jaki mamy wysłać.

W przypadku braku takiej informacji zostanie wysłany

osobnik żeński

Koszyk  

jest pusty

Nowe produkty

Brak nowych produktów na tą chwilę

Promocje

Aktualnie brak promocji