Najczęściej kupowane

Aktualnie brak

Dereń jadalny Cornus mas

Dereń jadalny  Cornus mas

Krzew lub niskie drzewo o szerokiej koronie. Młode pędy owłosione, w jesieni zielonoszare, od strony nasłonecznionej zwykle zaczerwienione. Bardzo efektowny i dekoracyjny w okresie kwitnienia oraz jesienią, gdy dojrzewają owoce, a następnie intensywnie przebarwiają się liście.

Więcej szczegółów


0,00 zł brutto


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

Dereń Jadalny

Cornus mas


 

Wysokość sadzonki 20-40 cm!!!

 


Krzew lub niskie drzewo o szerokiej koronie. Młode pędy

owłosione, w jesieni zielonoszare, od strony nasłonecznionej

zwykle zaczerwienione. Bardzo efektowny i dekoracyjny

w okresie kwitnienia oraz jesienią, gdy dojrzewają owoce,

a następnie intensywnie przebarwiają się liście.

 


Kwiaty drobne, złocistożółte, pachnące, ukazują się wiosną

(marzec - kwiecień) przed rozwojem liści. Dostarczają pszczołą

bardzo cennego pyłku w okresie rozwojowym jednocześnie

zapylając kwiaty.

 


Doskonały krzew dla dużych parków i zieleni osiedlowej.

Sadzić należy pojedynczo na trawnikach i na obrzeżach

dużych skupień drzew.

 


Nadaje się na cięte żywopłoty. Owoce używane na nalewki,

dżemy i galaretki. W stanie pełnej dojrzałości (po opadnięciu)

słodkie i smaczne.

 


 

 


Przepis na dereniówkę

- 1 kg owoców derenia,

- 1kg cukru,

- 5 łyżek suszonych czarnych jagód,

- 2 szklanki czystej wódki,

- 2 szklanki spirytusu 96%


 


Owoce muszą być umyte, wysuszone, nakłute. Należy je wsypać

do jednego słoja wraz z jagodami, a następnie zalać alkoholem

i szczelnie zakręcić pokrywkę słoja. Tak przygotowaną wstępną

nalewkę ustawia się w słonecznym miejscu, lub tam,

gdzie panuje wyższa temperatura, na ok. 5-6 tygodni.

W tym czasie można co jakiś czas potrząsnąć słoikiem w celu

wymieszania alkoholu. Po tym terminie zlewa się alkohol

i zasypuje owoce cukrem, w sposób umożliwiający mu dotarcie

do wszystkich owoców, lub wstrząsnąć po zasypaniu. Powstaje

z tego nowy syrop, który po odcedzeniu miesza się ze zlanym

wcześniej alkoholem i odstawia na ok. 7 dni, kiedy to następuje

klarowanie nalewki.

 

 

Po tym procesie oddziela się za pomocą rurki poprzez

ściągnięcie sklarowanego napoju, pozostały osad przefiltrowuje

i łączy z nalewką, która odtąd musi stać minimum 6 miesięcy

w celu jej dojrzewania. Jeżeli pozostanie nie otwarta przez

dłuższy czas to tylko zyska na smaku i aromacie.

 


Koszyk  

jest pusty

Nowe produkty

Brak nowych produktów na tą chwilę

Promocje

Aktualnie brak promocji